Za Deteto Съвети Възпитание за морално поведение

Възпитание за морално поведение

Човек не се ражда на света с определени идеи. Усвоява правилата на поведение под въздействието на външната среда. Например в процеса на общуване с възрастни и връстници. Този процес може да бъде активно повлиян.
Какво е морал?

Казано по-просто, това е моралът на човек, което го кара да разделя добрите и злите дела. Самото дете няма да може да го разбере, така че родителите и възпитателите му помагат.

Процесът на възпитание на морал е дълъг и сложен. Възрастните ще трябва да станат модели и справедливи съдии. Няма смисъл да казвате едно и да действате различно – това само ще предизвика негативизъм у детето. Например, родител казва, че пътят трябва да се пресича на зелен светофар, но той и детето му бягат на червено. Ще разбере ли детето правилата на поведение? Не.

От ранна възраст детето трябва да бъде научено на учтивост. Той трябва да знае как да постъпи в дадена ситуация. С течение на времето това ще му позволи да изгради определен модел на поведение.
Методи на въздействие

От родителите зависи колко успешно детето ще усвои правилата на моралното поведение. Ще трябва да правите това постоянно, в противен случай бебето няма да научи нищо. Можете да консолидирате информация в игрови ситуации.

Например, организира се вечеря сред играчките. Детето се научава да казва „моля“, „благодаря“, „моля, предай“ и т.н. Родителите първо показват модел на поведение и след това внимателно коригират бебето.

Понякога за децата е трудно да обяснят целесъобразността на използването на прибори за хранене. Можете да покажете как се реже месо или да използвате вилица за торта. Дете в предучилищна възраст може с право да каже, че е удобно да се хване за ръце, но …

1. Дланите ви ще се изцапат.

2. Парчета падат от пръстите.

3. Неприятно е за другите да го гледат.

4. Може да цапа дрехите.

Необходимо е да се създават ситуации с избор. След това детето само решава какво да прави. Например да използвате нож с вилица или не. Добрият избор трябва да се насърчава.

Но трябва да се забави наказанието, особено с физическото. Това може да предизвика само съпротива и негативизъм от страна на детето в предучилищна възраст. Можете да анализирате различни примери и тактично да попитате бебето дали е постъпило правилно.

Бележките трябва да се избягват. Те са скучни, скучни и детето в предучилищна възраст спира да ги слуша след минута. Емоционален разговор или описание на ситуацията ще подействат по-добре. Например можете да нарисувате колко разстроена ще бъде баба ви, ако сте груби с нея.
Съвместна дейност

Нищо не е по-способно да научи децата от играта. Ако децата в предучилищна възраст са ангажирани вместо това, тогава те неволно се опитват да се адаптират един към друг. Това работи и при възрастни.

Следователно родителите трябва активно да включват детето в предучилищна възраст в съвместни дейности. Например игра или творчество. Важно е да подкрепяте правилното поведение и да го насърчавате.

Постепенно детето ще развие желание за определени модели. Той ще ги възприеме като правилни и важни. Но това ще отнеме време, така че не бързайте.

Related Post

Младежки максимализъм: как да реагираме?Младежки максимализъм: как да реагираме?

Максимализмът се нарича склонност към крайности: възможно най -честно, справедливо, правилно. В различна степен е характерно за почти всички хора. В младостта това явление е много ярко поради самочувствието и

Как да намерите надежден електротехник за ремонт на ел табло?Как да намерите надежден електротехник за ремонт на ел табло?

Намерете надежден електротехник за ремонт на електрически табла: Съвети за избор на професионалист със сертифицирани умения   Намеряването на надежден електротехник за ремонт на електрически табла може да бъде ключов