Za Deteto Полезно Как да наблюдаваме режима на речта със забавяне на развитието на речта (SRR)

Как да наблюдаваме режима на речта със забавяне на развитието на речта (SRR)

Ако детето не говори до тригодишна възраст, ограничено до няколко думи или срички, това е причина да се свържете с логопед. Специалистът ще прегледа детето и ще каже на родителите дали има нещо, от което да се притесняват. Ако се потвърди изоставането в развитието на речта, е необходима консултация с невролог, в някои случаи и с аудиолог, за да се изключи увреждане на слуха.
Какво трябва да направят родителите?

По правило възрастните много се страхуват да признаят проблемите на детето. В самия статут на „ЗРР“ обаче няма нищо лошо. Това е просто потвърждение на факта на проблема. И колкото по-скоро започне корекционната помощ, толкова по-големи са шансовете за пълно премахване на забавянето.

При ZRR интелигентността не страда. Ако обаче детето не бъде подкрепено, тогава в допълнение към говорните нарушения ще има изоставане в развитието на други психични функции. Това са памет, внимание, възприятие и други.

Липсата на пълноценна устна реч пречи на изграждането на контакти с други деца. Това води до смущения в социалното развитие. Освен това дете в предучилищна възраст с непокътнат интелект осъзнава своята малоценност. Това води до факта, че той става изолиран, раздразнен, ядосан.

В някои случаи RDD се проявява в агресия към други деца и възрастни. Това води до конфликти в екипа. С течение на времето се развива комплекс за малоценност при дете в предучилищна възраст с ADHD. В училище ще му бъде трудно да учи и да се сприятелява със съученици.
Правила за общуване с дете

Родителите са едни от основните помощници на логопеда. Ако детето има ZRR, тогава за него е трудно да овладее устната реч. И възрастните са длъжни да му помогнат в този труден въпрос.

Режимът на реч е строги правила за комуникация. Ако ги следвате, можете да подобрите речта на детето. Например, никога не вдигайте шум. Не включвайте фона на видеото в сайтовете или телевизора. В такъв поток за детето е много трудно да различи звуците на речта и в тишина той ще се съсредоточи върху непознат източник на шум и ще го изолира.

В същото време малко трябва да се каже. Ако детето в предучилищна възраст е непрекъснато в потока на речта, тогава тя се слива в един шум. Той спира да обръща внимание на звуците. Трябва да говорите ясно и кратко. Не използвайте сложни многоетапни структури. Не забравяйте да подчертаете думите с интонация. Можете дори леко да преувеличите насладата или радостта.

В началния етап използвайте прости думи от 2-3 срички. Въвеждайте постепенно нови думи. Не бързайте с нещата. В този случай не можете да изкривите имената. Кажете „кола“, но не и „бибика“.

Винаги хвалете детето си за това, което казва. Дори ако думите съдържат грешки. Например, вместо „сън“ – „седна“. Важно е да се поддържа и одобрява речевата дейност. В началния етап качеството на речта няма значение.

Не забравяйте, че няма смисъл да провеждате класове с дете в предучилищна възраст. По-добре да играем. Безкрайното „повтаряне“ само ще предизвика раздразнение. Не забравяйте да използвате играчки – тогава думите ще станат визуални.

Не забравяйте да водите дневник на наблюденията. Тогава ще видите напредък. Без записи можете да забравите какво е било дете в предучилищна възраст и какво е станало.

Related Post

Семейното Право в Обектива: Какво трябва да Знаете за Развод и Бракоразводни ДелаСемейното Право в Обектива: Какво трябва да Знаете за Развод и Бракоразводни Дела

Семейното право заема централно място в правовата система, регулирайки различни аспекти на междуличностните отношения и брака. В този контекст, разводът и бракоразводните дела заемат изключително важно място, като представляват често

Издръжка на дете при развод: Права, задължения и как да я получитеИздръжка на дете при развод: Права, задължения и как да я получите

Правата на децата във възрастния свят: Какви са законовите изисквания за издръжка на дете при развод и как да ги защитите?   За да разберете как да защитите правата на

Еластични съединители

Видове Еластични СъединителиВидове Еластични Съединители

Еластичните съединители са части, които се използват за надлъжно съединяване на две въртящи се части на машина. Тяхното предназначение е да се компенсира относителното изместване на осите на механичните части