Za Deteto За детето,Полезно Ако семейството има единствено дете

Ако семейството има единствено дете

В Русия броят на семействата с единствено дете се е увеличил през последните години. Причините за това са много: нестабилната икономическа ситуация в страната и материалното положение на жителите, тенденцията за изграждане на кариера за жените и късното майчинство. Има стереотип, че само децата са разглезени и егоистични, не са адаптирани към живота и трудно общуват с хората. Така е?

Плюсове на „уникалността“

Самотните деца получават повече любов и внимание от родители, които проявяват повишен интерес към детето и неговите преживявания. Според съвременните изследвания единичните деца изпреварват своите връстници в развитието на речта – те започват да говорят рано, тъй като родителите отделят максимално време за тях. Родителите имат достатъчно сили, ресурси и време, за да развият способностите на едно дете.

Най -често срещаният проблем в многодетните семейства е ревността и съперничеството сред децата. Така че, единственото дете няма този проблем, което означава, че расте по-емоционално стабилно, с високо самочувствие, тъй като не се сравнява с други деца. Поради факта, че детето общува предимно с възрастни (родителите си), лесно намира общ език с други възрастни, знае как да защити мнението си с аргументи. Единственото дете изпитва чувството за самота в едно семейство лесно, а не болезнено, за разлика от тези, които растат не сами и смятат, че са лишени от внимание.

Минуси

Самотните деца често са свръхзащитени и повишеното внимание на роднините се приема за даденост, изисквайки помощ дори там, където могат да се справят. Постепенно децата свикват с факта, че родителите им правят всичко за тях и съответно растат неприспособени към живота на възрастните.

Често татковците и майките се опитват да осъществят мечтите и желанията си чрез децата си. И ако в голямо семейство е възможно да се изпрати по -възрастният да рисува, защото татко е неуспешен художник, а по -младият в музиката, защото мама цял живот е мечтала да свири на цигулка, то в семейство с едно дете той ще трябва да вземе рап за двамата родители и да учи и да рисува, да свири на цигулка и да играе топката на футболното игрище. За съжаление, единственото дете най -често възлага големи надежди. В резултат на това прекаленият стрес върху детето може да има отрицателни последици.

Когато в едно семейство има много деца, те намират забавление за себе си – днес едно от тях е лекар, а останалите са негови пациенти, утре те организират собствен магазин, а вдругиден играят на училище. Когато едно дете расте само, за него е по-трудно да намери партньор за ролева игра, докато този вид дейност е водещ на възраст 4-7 години. Ако във вашето семейство има едно дете, обърнете внимание на тези игри, оставете бебето да бъде ваш учител, лекар или продавач. Това е изключително важно за неговото развитие!

Само за децата е по -трудно да намерят общ език с връстниците си, тъй като те не са свикнали да отчитат нуждите и интересите на другите деца. В речника на единственото дете често има думи за „възрастни“, които са неразбираеми не само за децата около него, но понякога и за самия него, а детските шеги са трудни за възприемане – единствените деца сред техните връстници са по -малко популярни .

Няколко препоръки

Ако едно дете расте като център на вселената, то то просто не мисли за това, което е различно. Важно е родителите да запазят личното си пространство и да не превръщат детето в смисъл на живота – тогава той няма да бъде шокиран, че в училище или детска градина няма да подскачат и да задоволят всяко желание.

В съвременния свят има огромен брой възможности за социализация на дете – секции, кръжоци, клубове за ранно развитие, детски градини, училища и дори прости детски площадки и стаи за игра. Като няма голямо семейство, хлапето ще се научи да споделя, да преговаря, да намира компромиси и да уважава чужда собственост. Просто трябва да му обърнете внимание.

Няма значение колко деца растат във вашето семейство – едно или няколко, важно е колко и какво внимание му обръщате. Ако намерите баланс, тогава той няма да има никакви проблеми, дори и да расте без братя и сестри.

Related Post

Как да изберете блуза в големи размери?Как да изберете блуза в големи размери?

За модата няма идеална фигура – всеки може да изглежда добре, но ако сте по-пълна, трябва да избирате дрехите особено внимателно. Правилно подбраните неща ще ви помогнат да скриете несъвършенствата

Как да научите детето да помага в къщиКак да научите детето да помага в къщи

След като са проучили грешките и са ги „изпробвали“ в собствената си ситуация (най -вероятно са такива), мъдрите родители трябва да приемат идеята, че собственото им поведение ще трябва да

Как да откриете подземни течове с термокамера в СофияКак да откриете подземни течове с термокамера в София

Използвайте термокамера за подземни течове в София: Начини за ефективно откриване и решаване на водни проблеми   Подземните течове могат да представляват сериозен проблем за собствениците на имоти в София,