Za Deteto За детето,Идеи,Полезно,Съвети Как да научите детето да помага в къщи

Как да научите детето да помага в къщи

След като са проучили грешките и са ги „изпробвали“ в собствената си ситуация (най -вероятно са такива), мъдрите родители трябва да приемат идеята, че собственото им поведение ще трябва да се промени. И колкото по -скоро това се случи, толкова по -добре за всички. Така:

Без писъци!

Псувните и истерията са лоши помощници при отглеждането на дете, особено на малко дете. Например, едно дете не иска да прибира играчки. Какво да правя?

Първо, струва си да разберете защо искането на мама или татко не е изпълнено. Може би син или дъщеря в момента се развива вълнуваща история в играта? След това се включете и завършете играта заедно.

Второ, капризите на бебето могат да бъдат свързани със здравето. Той е летаргичен, не проявява интерес към разпръскването на играчки, вниманието му не преминава към други забавления. Тогава не може да се говори за подреждане на нещата – важно е да се помогне на бебето.

Ако няма причини за отказ, но детето така или иначе не иска да прибира играчките, опишете с бои последиците от „бъркотията“ – можете да настъпите любимата си играчка и да я счупите, докато извивате крака си. Или предлагайте страхотна опция – героите на игрите могат да се обидят на собственика, да си тръгнат и никога да не се върнат.

Без командващ тон!

Отглеждането на дете не е войнишка тренировка. Детето все още има много негативизъм в живота си и родителският дом трябва да се помни с любов. Следователно решението на въпроса „Как да накараме детето да прибере играчки или да измие чиниите?“ лежи на повърхността – нищо. Можете само да попитате, като използвате правилните средства: постоянство, игра, обич.

Обяснете!

Детето трябва да разбере защо върши тази или онази работа. Например, защо децата поливат цветя? Важно е да им кажете, че влагата е важна за живота на растенията, без нея те ще умрат точно както хората без храна. Или защо трябва да избършете праха от рафтовете? Обяснете защо прахът е вреден за човешкото здраве.

Хвала играчки!

Всяка помощ, дори незначителна дреболия, направена от дете, не трябва да се пренебрегва от родителите. Не си струва да пестите от похвали, но не трябва да прекалявате. Детето не трябва да възприема помагането на родителите като своя изключителна постъпка. Помощта в къщата трябва да се приема за даденост от детето. Например, едно дете прибира играчки, кажете му: „Браво!“, Привлечете вниманието на татко към този факт и това ще бъде достатъчно, за да може детето да се гордее с изпълнението на задълженията си.

Отрицателен вариант за похвала е плащането или разрешението да направите нещо, за да вършите домакинската си работа. Това може само да постигне факта, че без „подкуп“ детето няма да се ангажира да изпълнява указанията на родителите, а изобщо няма да се говори за проява на инициатива. Финансовите стимули трябва да бъдат по други причини. Например добър завършек на учебната година или успешно представяне на състезание. В същото време самите класове се поставят начело и тяхната стойност се обяснява с примери от живота.

Не отстъпвайте!

Домакинските задължения не могат да бъдат разделени на лесни и трудни в процеса на обучение, особено ако в семейството има няколко деца. Например, ако по -голямото дете мие подовете, докато по -малкото разхожда кучето, важно е да се оцени работата на всяко от тях. С течение на времето подрастващите сами ще разберат разликите между отговорностите на възрастните и отговорностите на децата, но навиците вече ще бъдат насадени.

Освен това работата на детето не може да бъде пренебрегвана, ако той по цял ден се е занимавал с домакинства в отсъствие на родителите си, очаквайки възхищението на майка си и одобрението на баща. Уморените родители може да не забележат „изненадата“ и това ще обиди тийнейджъра. Тийнейджърът ще се почувства още по -огорчен, ако близките му отхвърлят резултатите от работата му, като твърдят, че работата им е по -важна.

Не разделяйте домакинската работа на жени и мъже!

Децата в предучилищна и училищна възраст трябва да бъдат еднакво способни да изпълняват задачи, традиционно наричани „жени или мъже“. Когато този аспект не се взема предвид при възпитанието, тогава има двойки, които са недоволни от семейния живот: съпруг, лежащ на дивана, който не смята за необходимо да нареди нещата в апартамента, или съпруга принцеса. Следователно въпросът „Трябва ли дете да мие подовете, ако е момче?“ дори не се обсъжда.

Трябва да има наказания!

Не говорим за физическо въздействие. Нападенията и коланите са строго забранени! Невъзможно е да се практикува постоянна забрана на сладкиши или забавления, в противен случай неизпълнението на домакински задължения ще се асоциира при дете, особено в по -млада възраст, с неприязънта на родителите към него лично.

Наказанията трябва да бъдат внимателни и да не са свързани с оценката на детето. Например в неделя семейството се събра в зоологическата градина, но пътуването ще трябва да бъде отложено, защото вчера синът или дъщерята оставиха бъркотия в апартамента – мама и татко ще трябва да останат до късно или напълно да отменят пътуването. Детето пренебрегна молбата на баба си да помогне на село или в кухнята – вечерта ще чака комуникация с любим човек, който никога не го е оставял без приказка и невероятни истории, преди да си легне, поради до умора, бабата ще пропусне ежедневния ритуал. Всички причини за промяна на плановете трябва да бъдат обяснени на детето.

Доверие!

След като сте научили детето да изпълнява правилно тази или онази задача, е важно да започнете да му се доверявате. Притесненията на родителите са разбираеми – ние винаги мислим, че син или дъщеря се нуждаят от помощ, може да не са в състояние да се справят с отговорностите или ще влошат нещата. Но първо, изглежда само така. Второ, родителите имат свободно време, от което са били лишени от дълго време и са мечтали за това като манна от небето.
Посветете този път на себе си: гледайте телевизионно предаване, опитайте нов козметичен продукт, прочетете книга, изкъпете се, накрая се отпуснете! Разбира се, контролът трябва да присъства, но в спокойно настроение домашната работа на детето се възприема по различен начин. Понякога е полезно да се практикува и да се съвместно „безделие“, но такива случаи не трябва да стават редовни и чести.

Създайте всички условия за помощ и безопасна домашна работа!

Ще дойде момент, когато детето, което иска да угоди на близките си, ще се заеме с домашното в отсъствието на родителите. Обикновено говорим за по -големи ученици, които вече е безопасно да оставят сами в апартамента. Неща, за които трябва да се погрижите:

Всички почистващи инструменти трябва да са свободно достъпни: парцали, мопове, прахосмукачка. Естествено, детето трябва да може да се справя с тях. Ще ви покажа как правилно да извадите щепсела от електрическия контакт, как да разпределите перилните препарати. Между другото, те не трябва да съдържат опасни вещества.
Газовото оборудване за по -малките ученици трябва да бъде забранено. Най -добре е да затоплите храната или да приготвите сандвичи за пристигането на родителите в микровълновата фурна, след като сте научили детето как да борави правилно с нея. Ако тийнейджър над 13 години вече знае как да готви прости ястия, някои етапи на готвене се извършват заедно и предварително: вечер обелват картофи и други зеленчуци, приготвят бульони и други основни неща.
Ако в къщата има куче и разходката е част от задълженията на детето, трябва предварително да подготвите всичко необходимо за разходка: чанта, каишка, намордник и да обясните на тийнейджъра защо домашният любимец трябва не може да бъде пуснат сам на улицата.
За да отиде до магазина за хранителни стоки, на детето остава достатъчно количество и списък за пазаруване. Последното се съставя предварително, като се обяснява как най -добре да се харчат парите. В бъдеще това умение ще бъде полезно за всички в независим живот.

Related Post

Уникално Съдържание за Успешна SEO Кампания: Съвети и ПрактикиУникално Съдържание за Успешна SEO Кампания: Съвети и Практики

В светлината на постоянните промени в алгоритмите на търсачките и нарастващата конкуренция в онлайн пространството, изграждането на успешна SEO кампания изисква стратегии, които отразяват най-съвременните тенденции и изисквания. В съвременния

Намерете учител за вашете дете през уеб платформата Connecto.bgНамерете учител за вашете дете през уеб платформата Connecto.bg

В търсенето на идеален учител за Вашето дете, Connecto.bg се явява като най-подходящата онлайн платформа. Тя предоставя лесен и интуитивен начин за родителите да открият квалифицирани и опитни учители в

Как да спасим лековерните и искрени тийнейджъри от неприятности?Как да спасим лековерните и искрени тийнейджъри от неприятности?

Свикнали сме с думата „тийнейджър“, свързана с активни, нагли, демонстративни, конфликтни млади хора. Изглежда, че юношеството е свързано с постоянни противоречия и проблеми. Съществуват обаче напълно различни деца: доверчиви, искрени,