Za Deteto Полезно Защо дрямката е важна за децата?

Защо дрямката е важна за децата?

Дневният режим е важен не само за родителите, но и за детето. Ако той има нормално съотношение на периоди на будност и сън, тогава няма да възникнат здравословни проблеми. Ще му бъде по-лесно да седи в час и да играе. Някои родители обаче смятат, че дневният сън е излишен.
Причини за спане

Тялото на детето все още няма такива ресурси като възрастен. Поради това той се уморява по-бързо и по-често се нуждае от почивка. Ако наблюдавате котенцата, можете да видите: те играят и в един момент заспиват. Децата не трябва да правят това, но все пак трябва да спят през деня.

Опитайте се да се придържате към същата рутина като в детската градина. Бъдете детето по едно и също време, хранете го и го слагайте да спи през деня. По време на почивка нервната му система се успокоява, а това помага за повишаване на концентрацията.
Ползи от дневния сън:

намаляване на хормона на стреса кортизол;
по-добро възприемане на информацията;
производство на растежен хормон.

В допълнение, дневният сън е чудесна възможност за родителите: те могат да се занимават сами. Ако детето категорично не иска да спи, значи не е уморено или прекалено превъзбудено.
Обучение за дневен сън

Обикновено детето е уморено за вечеря. Това обаче важи при ранното ставане. Ако дете в предучилищна възраст не спи до два часа сутринта, но се събуди в 11 следобед, тогава в два часа няма да иска да спи. Затова започнете с правилната организация на ежедневието.

Изберете едно и също време за лягане и събуждане. Това е важно да се спазва дори през уикендите и празниците. В противен случай режимът няма да се установи и детето ще бъде уморено и капризно.

Изберете време за дневен сън – същото като в детската градина. Имайте предвид, че в различните групи (младша, средна, старша, подготвителна) тя се променя. Следователно ще трябва да се коригира.
Какво не трябва да правите:

използвайте креватчето като наказание;
асоциирайте съня с негативизъм;
плашат с болести и баби-таралежи;
Закълни се.

Всичко това ще предизвика истерия и негативизъм от страна на детето. По-добре е да следвате пътя на положителните вярвания. Например, направете ритуал: четене на приказка преди лягане или слушане на аудио пиеса.

Преди лягане е по-добре да се разхождате навън. Свежият въздух и активните игри допринасят за развитието на умора. Следователно ще бъде по-лесно да приспите. В допълнение, обилният обяд също ще доведе до желание за почивка.

Важно е правилно да подготвите местата за спане. Стаята трябва да е чиста и добре проветрена. Не забравяйте да поканите детето да се преоблече, да измие ръцете и лицето си, да легне удобно. След това вземете любимата му играчка, която също иска да спи, и я сложете до него.
Най-важното нещо в развитието на уменията

Не очаквайте детето ви да заспи с едно щракане на пръсти. Той може да се върти и да се занимава с работата си. Осигурете му тиха изолирана стая и време за почивка. Осигурете и чаша вода, в случай че детето ожаднее. Бъдете постоянни и дневният сън ще спре да създава проблеми. С течение на времето детето ще започне да иска да спи през деня.

Related Post

Младежки максимализъм: как да реагираме?Младежки максимализъм: как да реагираме?

Максимализмът се нарича склонност към крайности: възможно най -честно, справедливо, правилно. В различна степен е характерно за почти всички хора. В младостта това явление е много ярко поради самочувствието и

Как да изберете блуза в големи размери?Как да изберете блуза в големи размери?

За модата няма идеална фигура – всеки може да изглежда добре, но ако сте по-пълна, трябва да избирате дрехите особено внимателно. Правилно подбраните неща ще ви помогнат да скриете несъвършенствата