Za Deteto За детето Как да развием любов към четенето?

Как да развием любов към четенето?

В съвременния свят децата са заобиколени от джаджи почти от раждането си. Смартфони, таблети, интелигентни високоговорители – това не е най-пълният списък с устройства. Децата лесно взаимодействат с тях и се потапят във виртуална среда.

В такава среда хартиената книга изглежда остаряла. Литературата обаче е важна за интелектуалното развитие. Освен това детето се научава да се концентрира върху една дейност. Това развива неговото внимание и умение да слуша.

Освен това хартиената книга може да се превърне в приятен ритуал. За това можете да четете приказки и други интересни произведения преди лягане. Тогава детето ще чака този момент на единство с родителите.
Препоръки към родителите

Направете книгите неразделна част от живота. Ако детето види, че родителите му четат нещо, то ще иска да ги имитира. Обмисляйте илюстрации с него, обсъждайте герои, анализирайте ситуации от книги.

Можете да превърнете четенето във вълнуваща игра. За да направите това, организирайте театрални представления. Дори да има само роднини, детето ще може да разкаже приказка и ще му бъде интересно да наблюдава реакцията на близките.

Можете да използвате развлекателна литература. С пъзели, лабиринти, гатанки и други вълнуващи задачи. Полезни са и за развитието на мисленето.

Оставете детето си да избере какво да чете. Можете да споделите какво сте харесвали като дете, но не настоявайте детето в предучилищна възраст да споделя вашите интереси. Ще бъде добре, ако детето има своя собствена библиотека. След това той сам ще ги прелисти и ще избере това, което му харесва.

Не насилвайте детето си да чете до края. Може да не харесва определени истории – това е нормално. Затова, ако видите, че е отегчен и разсеян, спрете и оставете настрана конкретна книга.

Покажете на детето си интересни моменти в книгите. Например, направете паралели с литературни герои и реални хора. Изследвайте различни ситуации с детето си.

Имайте предвид, че при децата преобладава нагледно-образното мислене. Затова красивите снимки са толкова важни за тях. Затова купете красиво илюстрирани книги с голям формат. Картините могат да се използват за учене, например, питайте за героите и техните действия, задавайте въпроси.

Опитайте се да сте сигурни, че книгите са навсякъде, а не само в килера. На нощни шкафчета, маси, легла, рафтове. Тогава детето ще се интересува от тях и ще иска да ги разгледа. Освен това той ще приема книгите за даденост.

И не забравяйте да организирате вечер на четене заедно. Тогава те ще станат познати на детето. То ще ги изчака и ще помоли родителите си да седнат с него и да разказват истории.
Какво да не правите

превърнете четенето в наказание;
лиши книги;
унижават за нежелание да четат;
Закълни се;
осъждат избора на детето.

Процесът на развиване на любов към четенето отнема време. Ако къщата обича книгите, тогава няма да има проблеми. С течение на времето детето само ще поиска да му чете на глас.

Related Post

Марковите детски дрехи: струват ли си инвестицията?Марковите детски дрехи: струват ли си инвестицията?

Марковите детски дрехи винаги са били тема на дебат сред родителите. Някои ги смятат за полезна инвестиция поради тяхното високо качество и отлична кройка. Други поставят под въпрос стойността им,

Комплекси поради външен вид. Как можете да помогнете на детето си да приеме себе си?Комплекси поради външен вид. Как можете да помогнете на детето си да приеме себе си?

Самочувствието на нашите деца директно зависи от това как те се отнасят към външния си вид. Дори възрастните не винаги успяват да приемат външния си вид и да живеят с

Детегледачки с професионални сертификати за здравословно хранене в София: Как да ги откриетеДетегледачки с професионални сертификати за здравословно хранене в София: Как да ги откриете

Намерете детегледачка с професионален сертификат за здравословно хранене в София: Пътеводител и съвети   В търсенето на детегледачка с професионален сертификат за здравословно хранене в София, важно е да имате