Za Deteto За детето,Полезно,Съвети Комплекси поради външен вид. Как можете да помогнете на детето си да приеме себе си?

Комплекси поради външен вид. Как можете да помогнете на детето си да приеме себе си?

Самочувствието на нашите деца директно зависи от това как те се отнасят към външния си вид. Дори възрастните не винаги успяват да приемат външния си вид и да живеят с него по света, а подрастващите са особено уязвими по този въпрос. При децата разпознаването на себе си като непривлекателно е много болезнено и може да се развие в сериозни комплекси.

Ние, възрастните, понякога несъзнателно, изостряме ситуацията с нашите коментари: „О, уау, уши с уши като баба, не можеш да сложиш косата си на кок“, „Може би достатъчно сладко? Новите панталони едва си пасват! „,“ Да-а, криви крака, на татко … Но нищо, сестрите му са същите, но тя се ожени! “ Всичко това за пореден път доказва на нашите деца, че външната привлекателност е строго обвързана с определени външни параметри, определящи щастието и успеха.
Причините за появата на комплекси

Комплексите не зависят от естествените данни, възрастта и дрехите: много интересни хора също могат да се чувстват непривлекателни и грозни, и обратно, непривлекателните хора понякога са сигурни в своята неустоимост. И така, каква е сделката?

Експертите казват, че през първите години от живота си, детето развива несъзнателна представа за своята привлекателност въз основа на настроението на хората, които се грижат за него – той свързва емоциите на околните.

Разбира се, мама обича бебето, третира го нежно и тревожно. Но това е отпочинала майка! Уморена и потрепана майка има много чудесна възможност да убеди дете, че той я дразни, както и да го научи да проявява агресия и нетолерантност към себе си.

Формираното от бебето възприятие за себе си е много трудно да се коригира по-късно!

Недоволството от собствения външен вид се актуализира в юношеството. По това време се появява акне, обемът на бедрата и гърдите се променя, чертите на лицето могат да загубят своята прелест. Много момчета и момичета не са готови за рязка промяна във външния вид и гледат отражението си в огледалото с раздразнение.

Някои деца, напротив, не се променят дълго време и наблюдавайки драстичните трансформации на своите съученици, те също не са доволни от детския си външен вид.

Друга причина за комплексите е появата на стандарт за красота. По правило идолите са модели, художници, спортисти – публични хора. Вярно е, че тийнейджърите не се сравняват с истинските, а с техните изображения в лъскави списания или в интернет, без да се вземат предвид възможностите на Photoshop и стилисти.

Повечето тийнейджъри излизат с недостатъци и се притесняват за това.

Как да помогнете на тийнейджъра си да обича себе си

Всички родители се надяват, че тийнейджърските комплекси за външния им вид са временни и мимолетни. Една проста гаранция, че всичко ще премине, няма да бъде достатъчна. Децата наистина се нуждаят от родителска подкрепа, но няма нужда да убеждавате тийнейджъра в привлекателността обсесивно и активно. Трябва да действате много внимателно.

След като признаете негативните чувства на тийнейджъра си, опитайте се да говорите с тях за това, което те наистина харесват в себе си. И нека да бъдат само „очи като звезди“ или красиви здрави нокти, тази малка част ще създаде противовес на негативните мисли за външния ви вид.
Разкажете на детето си за себе си: какво не ви харесваше в младостта ви, как се справихте с този проблем. Това ще му даде увереност – той не е сам със своите преживявания.
Отвлечете вниманието на детето си от външния му вид: намерете хоби, пренасочете дейност към спорт, разходете кучето.
Вземете сериозно проблемите на детето си, купувайте заедно козметика, проучете възможностите на съвременните лекарства, променете диетата си, предложете варианти за нов имидж.
Научете детето си да приема хората не по външния им вид, а по вътрешните им качества. Грозни хора с „грешна“ фигура постигат не по -малък успех от хората с моделна външност.
Не се фокусирайте върху недостатъците във външния вид на детето, не го унижавайте с прякори или груби забележки.
Покажете как възрастните са в състояние да подчертаят своите достойнства и как търсят възможности да коригират или скрият недостатъците.

Related Post

Как да изберем правилното училище за нашите деца?Как да изберем правилното училище за нашите деца?

Изборът на подходящо училище за Вашето дете може да се окаже по-сложна задача отколкото някога сте предполагали. Имайки предвид богатия избор от опции, съвсем естествено е да се почувствате объркани

Как да спасим лековерните и искрени тийнейджъри от неприятности?Как да спасим лековерните и искрени тийнейджъри от неприятности?

Свикнали сме с думата „тийнейджър“, свързана с активни, нагли, демонстративни, конфликтни млади хора. Изглежда, че юношеството е свързано с постоянни противоречия и проблеми. Съществуват обаче напълно различни деца: доверчиви, искрени,

Шпакловане на стени и тавани: Професионални техники за гладък и безупречен финален видШпакловане на стени и тавани: Професионални техники за гладък и безупречен финален вид

При избора на материали за шпакловане на стени и тавани, важно е да се обърне специално внимание на техните характеристики и приложение, за да се постигне професионален и дълготраен резултат.