Za Deteto Съвети Съвети за родители, лишени от сън

Съвети за родители, лишени от сън

По правило там, където детето не спи достатъчно, не спят всички и на първо място майката. Сънят е също толкова важен за възрастните, колкото и за децата. Здравословният достатъчен сън за тялото на майката е имунитет, това е памет, способност за концентрация, скорост на реакция и дори здрава кожа и в резултат на това самочувствие. Научно е доказано, че кожата на недоспиващите жени се възстановява по-бавно след излагане на агресивна външна среда и по нея се появяват по-рано признаците на стареене.

Дневната норма на сън за средностатистически възрастен е 7-9 часа. И този сън трябва да е пълноценен и непрекъснат, в противен случай недоспиването и умората се натрупват и влияят на здравето и качеството на живот. Ако вече страдате от хронична липса на сън и нарушения на съня, преразгледайте отношението си към собствената си почивка:

1. Опитайте се да си лягате всеки ден по едно и също време и не твърде късно. Не забравяйте, че децата така или иначе се събуждат рано и трябва да имате време да се възстановите. Веднъж седмично си лягайте веднага след като сложите бебето си в леглото. Пожертвайте вечерните задължения и спете достатъчно.

2. Ако има избор как да се държите в ситуация, в която детето е палаво, не си ляга или се събужда посред нощ, помислете няколко стъпки напред. Какво е по-важно за вас – да му дадете това, което иска, и да се наспи веднага, или да настоявате за правилни навици за сън и да започнете да спите добре през цялото време?

3. Не забравяйте да помолите вашия съпруг или други роднини да ви помогнат. Дори ако кърмите и вашият съпруг не може напълно да ви замести през нощта, той може да донесе бебето да се нахрани, след това да го върне в креватчето, да смени памперса и да ви донесе вода. Дори само да знаете, че някой ще ви подкрепи и замести, когато вашите морални и физически сили са на изчерпване, вече е огромна помощ.

4. Ежедневната физическа активност подобрява съня, но се старайте да спортувате поне 4 часа преди лягане, т.к. Нивата на адреналин и кортизол, които се повишават по време на тренировка, затрудняват отпускането и отпускането на тялото и мозъка.

5. Прекарвайте време на открито, особено сутрин. Слънчевата светлина подпомага „биологичния часовник“ на тялото, регулира синтеза на хормона на съня мелатонин. Чудесно е, ако имате възможност да отидете на сутрешна разходка или да закусите на чист въздух.

6. Когато не можете да спите, не се тревожете и не се ядосвайте за това – само ще влошите нещата. Добър вариант е да отидете в друга тиха стая с приглушена светлина, да се опитате да се отпуснете и да се върнете в леглото, когато почувствате, че сте готови да спите.

7. Измислете спокоен ежедневен ритуал, който да ви помогне да се подготвите за сън: 15 минути в банята, четене на книга, спокойна музика.

8. Подредете условията, в които спите. Не забравяйте, че е най-добре да спите във възможно най-тъмната, тиха и прохладна стая.

9. Дръжте възможно най-малко електронни устройства в спалнята (включително телевизор) и се опитайте да сведете до минимум използването на електронни устройства точно преди лягане.

10. Намалете никотина, алкохола и кофеина 6 часа преди лягане.

11. Ако сте лишени от сън през нощта, намерете възможност да спите през деня поне 30 минути. Но се опитайте да се събудите от дневния сън не по-късно от 16 часа, за да не влошите нощния сън.

Related Post

Външно осветление ГамаЛайт

Градински и външни осветителни – моди и трендовеГрадински и външни осветителни – моди и трендове

Дизайнът на един дом не се отнася само до вътрешните части на помещението. Той се простира до терасите, градините и други външни пространства. За да бъде Вашия дом перфектен и

Как да отгледам дъщеря: съвети за татковциКак да отгледам дъщеря: съвети за татковци

По някаква причина ролята на бащата в отглеждането на дъщеря му често се пренебрегва. Тъй като детето е женско, тогава майката трябва да участва в неговото възпитание. Бащата обаче играе

Издръжка на бивш съпруг: Правни аспекти и какво трябва да знаетеИздръжка на бивш съпруг: Правни аспекти и какво трябва да знаете

Правни аспекти на издръжката на бившия съпруг: Какво предвижда законодателството и как да се защитите правилно   Издръжката на бившия съпруг е регулирана от законови норми, които определят правата и