Za Deteto Съвети Защо бебетата се прозяват?

Защо бебетата се прозяват?

Прозяването е един от многото, но не единствените признаци на умора, върху които консултантите по съня се фокусират в работата си. Това е така, защото може да има няколко причини за прозяване.

Интересното е, че прозяването е един от най-древните рефлекси, присъщи не само на хората, но и на други бозайници, птици и дори риби.

– Човек прави първата прозявка още по време на вътреутробното развитие, около 12-ата седмица.

– Една прозявка продължава средно не повече от 6 секунди. Всичко, което продължава по-дълго, е резултат от вашия собствен навик и начин на прозяване. Някой издава различни звуци, когато се прозява, но това няма нищо общо с физиологичното прозяване.

– Прозяването е заразно. Хората започват да се прозяват не само когато видят други да се прозяват, но и когато гледат видеоклипове или снимки на хора, които се прозяват. Освен това често е достатъчно човек да прочете или да помисли за прозяване, за да започне сам да се прозява.

Да видим защо бебетата се прозяват?

Въпреки че много изследвания са посветени на изучаването на причините за прозяването, учените все още не могат да се споразумеят каква е основната му цел. Ето някои популярни версии за целта на прозяването:

1. Насищане на кръвта с кислород.

Има версия, че прозяването възниква в резултат на ниско съдържание на кислород в кръвта: с помощта на дълбоко вдишване тялото получава глътка кислород.

2. Загрейте.

Друга цел на прозяването е да разтегнете и отпуснете уморените или стегнати мускули. На първо място, това са мускулите на фаринкса и езика, но също така и мускулите на цялото тяло: затова човек често се разтяга едновременно с прозяване. Такова загряване подобрява кръвообращението, помага за ободряване на тялото и привеждането му в състояние на готовност за действие.

3. Успокой се.

Хората се прозяват преди вълнуващо събитие. Прозяването често се случва, когато хората са нервни преди важно събитие: студентите се прозяват преди изпити, парашутистите преди скок и артистите преди представление. С помощта на прозяване хората тонизират тялото и се ободряват.

4. Прозяването е полезно за ушите.

Тъй като фаринксът е свързан с кухината на средното ухо чрез специални канали, прозяването помага за изравняване на налягането в ушите.

5. Признак на умора.

И най-често срещаната и полезна версия за майките: прозяването е сигнал, че е време тялото да си почине.

Какво трябва да направи една майка, ако види бебето си да се прозява?

1. Анализирайте. От колко време спи бебето – не е ли време да се връща в леглото?

2. Наблюдавайте. Ако прозяването е признак на умора, тогава прозяването често е повтарящо се, ескалиращо и придружено от други признаци на умора, като търкане на окото.

Related Post

Как реагират родителите на критиките на децата си?Как реагират родителите на критиките на децата си?

Децата са склонни да забелязват малки неща, на които възрастните не обръщат внимание. Всеки знае израза „Истината говори през устата на бебе“ и ние приемаме преценките на нашите деца с

Как да изберете адвокат за развод в София: Съвети и препоръкиКак да изберете адвокат за развод в София: Съвети и препоръки

Как да изберете адвокат за развод в София: Съвети за подбор на специалист, специализирал в разводни дела по исков ред и взаимно съгласие Изборът на правилния адвокат за развод в

Как да изберете бракоразводен адвокат за развод по исков редКак да изберете бракоразводен адвокат за развод по исков ред

Как да изберете бракоразводен адвокат за развод по исков ред: Стъпки за ефективно преговаряне и избор на правен професионалист   Изборът на подходящ бракоразводен адвокат за развод по исков ред