Za Deteto Съвети Как реагират родителите на критиките на децата си?

Как реагират родителите на критиките на децата си?

Децата са склонни да забелязват малки неща, на които възрастните не обръщат внимание. Всеки знае израза „Истината говори през устата на бебе“ и ние приемаме преценките на нашите деца с емоции и смях, като по този начин ги насърчаваме да продължават да ни радват с наивните си забележки. Но само когато тези забележки не ни засягат и не ни обиждат за препитание, защото е много обидно да чуем критични забележки от син или дъщеря.

За всичко има причини

Детето расте, а с него нараства и желанието му за самоутвърждаване. Без да има свое мнение от дълго време, сега той упорито укрепва позицията си в семейството, опитвайки се по всякакъв начин да покаже своята важност.

Често самите родители са виновни за критикуването на деца, които използват изрази като „колко съм дебел“, „винаги губя всичко“, „глупав съм“. Ако самата мама казва така за себе си, това не подлежи на съмнение. Чудно ли е, че един ден детето ще повтори тези изрази, по никакъв начин не желаейки да обиди. Той просто повтаря това, което е чул повече от веднъж.

Когато родители и други роднини се критикуват взаимно в присъствието на дете, тогава рано или късно вашето дете ще се присъедини към общата критика, която просто счита такова поведение за норма. Ако родителите постоянно критикуват детето и неговите действия, тогава скоро трябва да изчакате „отговор“.

Зад критиката към дете може да има желание да привлече вниманието. Това се случва, когато на детето липсва комуникация, внимание, привързаност.

Как да реагирате на критика

На първо място, не можете да се обидите и рязко да отрежете детето. Подобно поведение може трайно да го обезкуражи да изразява собственото си мнение, както и да предизвика конфликт, който заплашва да се превърне в конфронтация между страните, от която няма да е толкова лесно да се излезе. Тук ще ви помогне разговор, в който казвате какво ви е обидило и какво ви е накарало да мислите.

Когато слушате критики от детето си, не си позволявайте да бъдете прекалени. Ситуациите, когато малките деца критикуват стила на облекло на родителите си или говорят за заплатата си, са неприемливи. Обяснете на децата къде има здравословна критика и къде вече има грубост.

Детето не смее веднага да бъде грубо, така че при първите опити да „изразите мнението си“ обяснете как да го направите правилно.

Правилата на критиката

Възможно и необходимо е да се критикува, дори е полезно за дете. Необходимо е да се предаде на детето, че критиката няма за цел да обиди никого. Същността му е да привлече вниманието на човек към определени недостатъци. Обяснете на детето си простите правила на критика, които самите възрастни също трябва да спазват.

Правило 1. Не можете да обидите човек. Опитайте се да се поставите на негово място. Научете се да говорите деликатно за това, което не харесвате. Не използвайте груби или обидни думи. Не забравяйте, че близките хора, като правят коментари, искат да помогнат.

Правило 2. Критика насаме. Всеки път, когато правите забележка на дете, напомняйте, че не сте направили това пред всички. Детето трябва да научи това правило чрез примера на вашето отношение към него.

Правило 3. Трябва да имате собствено мнение, а не да „копирате“ чужда гледна точка. Не винаги съвпада с общото: едни и същи действия могат да се разглеждат по различни начини.

Правило 4. Когато критикувате, оправдайте. Много е важно да научите децата да доказват мнението си. Ако детето е уверено в думите си, то определено ще намери потвърждение на казаното.

Правило 5. Приемете критика. Ако истината се крие в думите на други хора, това е повод за размисъл.

Правило 6. Не критикувайте в замяна. Колкото и да не бих искал да кажа в отговор: „а ти …“, това не може да се направи. Критиката не е причина за конфликт.

Критиката от устата на детето не винаги се възприема адекватно. Понякога тя предизвиква усмивка, понякога гняв или негодувание. Но това винаги е повод за размисъл.

Related Post

Как да изберете бракоразводен адвокат за развод по исков редКак да изберете бракоразводен адвокат за развод по исков ред

Как да изберете бракоразводен адвокат за развод по исков ред: Стъпки за ефективно преговаряне и избор на правен професионалист   Изборът на подходящ бракоразводен адвокат за развод по исков ред