Za Deteto Полезно,Съвети Наднорменото тегло при децата

Наднорменото тегло при децата

Наднорменото тегло при децата е сериозен проблем, за който говорят педиатрите в много страни. Например проучвания, проведени през 2017 и 2018 г. във Великобритания, показват, че 28% от децата на възраст между 2 и 15 години са с наднормено тегло или дори със затлъстяване. Тези деца са изложени на висок риск от наднормено тегло до зряла възраст. Те също могат да развият заболявания като диабет тип 2, остеоартрит и рак.

Този ръст на затлъстяването се причинява от неправилно хранене и намалена физическа активност. Само 41% от единадесетгодишните в Европа и Канада консумират зеленчуци дневно, а само 24% се занимават с ежедневна физическа активност (като джогинг или бързо ходене) в продължение на час или повече.

Решаването на този проблем в ранна детска възраст е важно за развитието на здравословно поведение през целия живот. Едно възможно решение е отглеждането на растения в училище като извънкласна дейност. Тази стратегия има за цел както увеличаване на физическата активност, така и развитие на здравословни хранителни навици.

Как да научим децата да отглеждат зеленчуци

През 2018 г. група детски психолози от Великобритания проведоха експеримент в едно от основните училища в Лондон. Учените разработиха програма, която включваше отглеждане на зеленчуци. На децата бяха дадени подходящи часове два часа седмично през цялата година. За децата имаше и отделни уроци за ползите от растителната храна. Децата също бяха насърчавани да ядат зеленчукови ястия.

Класовете за отглеждане на зеленчуци са разработени въз основа на предложенията на самите деца. Децата предложиха къде могат да построят оранжерии за растения. През зимата под ръководството на учителите те подготвяха легла за засаждане на зеленчуци – плевели ги и ги торели. След това децата посяха семена и се грижеха за растенията.

Резултати от изследванията

За да направят заключение за ползите от описаните по -горе дейности, учените проведоха експеримент едновременно в две групи от по 30 души. Докато експерименталната група се занимаваше с отглеждане на зеленчуци в продължение на една година, контролната група се обучаваше по обичайната училищна програма. През втората половина на годината контролната група също беше помолена да отглежда зеленчуци.

Изследователите помолиха децата от двете групи да носят часовник с крачкомер за една седмица, за да измерват нивото на физическата си активност. Децата също бяха помолени да попълнят въпросник, в който да посочат дали обичат плодовете и зеленчуците и колко ядат.

Психолозите установиха, че децата, които участват в отглеждането на зеленчуци, прекарват повече време в движение, отколкото техните връстници, които са били в клас. Също така децата от експерименталната група показаха голяма физическа активност, изпълнявайки работа по отглеждане на растения с умерен или висок интензитет. Също така, в разговори с психолози, децата споменаха, че през времето, прекарано в оранжерии, те стават по -силни и мускулите им се развиват.

Въпреки факта, че по -голямата част от експеримента се проведе през зимата, това не намали интереса на децата към отглеждането на зеленчуци. Те се наслаждаваха на това занимание и бяха нетърпеливи да прекарват повече време на открито.

Какво казва проучването

Проучването не показва, че децата, които са работили в оранжерията, са започнали да ядат повече зеленчуци в храната си. По време на разговора обаче децата съобщиха, че по време на експеримента са научили повече за растенията, правилното хранене и ползите от плодовете и зеленчуците. Много деца казаха, че са започнали да ядат зеленчуци, които преди това са отказвали.

На първия етап от експеримента, през зимата, децата подготвяха оранжериите, така че не можеха да опитат зеленчуците, които самите те са отгледали. Някои деца казаха по време на разговора, че биха яли повече зеленчуци, ако целогодишно работят в оранжерии.

Учителите установяват, че децата, които преди това са се представяли зле в училище, са по -активни в отглеждането на растения. След приключване на експеримента те показаха значителен академичен напредък.

По време на разговора децата изразиха и идеи, че природата може да събере хората и да ги направи по -добри. Един от участниците в експерименталната група каза, че и преди се е карал със съученик, но докато са работили в оранжерията, те са се сдобрили. Децата казаха още, че менюто в училищното кафене трябва да бъде по -разнообразно: към него трябва да се добавят повече зеленчукови ястия.

Отглеждането на зеленчуци като извънкласна дейност може да вдъхнови учителите да правят повече дейности на открито. В дългосрочен план може да подобри здравето на децата и да помогне за преодоляване на масивното наднормено тегло при децата.

Още информация за здравето ви може да откриете тук.

Related Post

Еластични съединители

Видове Еластични СъединителиВидове Еластични Съединители

Еластичните съединители са части, които се използват за надлъжно съединяване на две въртящи се части на машина. Тяхното предназначение е да се компенсира относителното изместване на осите на механичните части

Прозрачна течна гума: Предимства и най-добри практики за хидроизолационна защита на терасата виПрозрачна течна гума: Предимства и най-добри практики за хидроизолационна защита на терасата ви

Избор на най-ефективният продукт от течна гума за хидроизолация на терасата в София: Качество, цена и поддръжка При избора на най-ефективният продукт от течна гума за хидроизолация на терасата в